Cirkel: Lichaamswerk (uitgebreid)

We leven allemaal in een fysiek lichaam. Jij kijkt op dit moment door de ogen van dit lichaam naar deze tekst. Je beweegt misschien iets van je lichaam; je handen of je voeten bijvoorbeeld. De rest van het lichaam is er ook. Het is waar jij bent. Het is waar waarheid is. Maar ben jij ook met het lichaam? Ben je je hiervan gewaar? En, zo ja, kan je dit volhouden terwijl je verder leest?

Dit soort vragen staan centraal in het lichaamswerk wat we beoefenen op dinsdagavond. Oefeningen voor coördinatie, gewaarzijn en integratie begeleiden het stellen van deze vragen aan onszelf, zónder er overna te gaan denken. In de dansen die we leren komen we ook andere vragen over onszelf tegen. Deze vragen zijn eigenlijk belangrijker dan de vormen:
– Hoe leer ik iets?
– Hoe werkt mijn geest? En hoe werkt dit samen met het lichaam?
– Hoe ga ik om met weerstand?
– Hoe zorg ik ervoor dat ik aandachtig blijf?
– Ben ik me bewust van de mensen om me heen?
– Wat is ontspannen actie?
– Kan ik onnodige moeite en zelfkritiek loslaten, terwijl ik wel actief blijf?

Maar ik begrijp dat bij het lezen van deze pagina er een vraag is die lijkt op: “Hoe ziet zo’n avond eruit? Wat doen jullie?’
Wat belangrijk is om van tevoren te weten is dat de oefeningen en dansen gechoreografeerd zijn. Dat wil zeggen dat je niet je eigen impulsen volgt, maar zoekt naar het voldoen aan een instructie. Niet omdat dat moet, maar omdat er een doel achter de instructie ligt; aandachtig zijn. De oefeningen en dansen raken verschillende elementen van actie aan: ritme, coördinatie, snelheid, precisie, controle, elegantie, volharding en ontspanning.

Het resultaat is een contact met je lichaam, hart en geest dat gebalanseerd en verzameld is. Innig contact met het lichaam, contact dat van een andere orde blijkt dan in het dagelijks leven. Een groter vertrouwen in het lichaam en in jezelf, en een groeiende sensitiviteit voor alles wat met het lichaam te maken heeft: zintuigen, ontspanning, empathie en inzicht in verbanden en structuren. Een organische wijsheid.
Ook zijn er effecten op persoonlijk niveau in zelfvertrouwen, alertheid, efficiëntie en daadkracht. Maar het doel achter al deze dingen is te ontdekken wat het betekent om aandachtig te zijn terwijl het lichaam en de geest actief gericht zijn.

Er is geen danservaring nodig om aan deze cirkel deel te nemen. Sterker nog, al zijn de dansen qua choreografie erg uitdagend, is dit geen dansles. Mensen die bekend zijn met formele dansles merken op dat zij voor een totaal andere uitdaging worden gesteld dan zij gewend zijn. Formele dansers zijn dan ook erg welkom om deel te nemen en juist de stap naar binnen te maken; waar de vorm jou dient en jij niet de vorm.

Wanneer: dinsdagavond 19.25 – 21.30
Data zomer 2018: alle dinsdagen van juli en augustus
Locatie: Oude Dijk 9, Tilburg
Aanmelden: via frederik@atelieronbepaald.nl
Kosten: 55,- voor alle 9 bijeenkomsten, 20,- voor 3, losse les 8,-

Woorden omschrijven maar matig waar deze avond aan gewijd wordt. Is het te vaag? Dat snap ik. Daarom nodig ik je uit om je te committeren aan drie avonden. Niet om je te overtuigen, maar gewoon om een beeld te krijgen. Om in deze nieuwsgierigheid tegemoet te komen is er de volgende ‘actie’: als je driemaal komt, maar het toch niet is wat je zoekt, krijg je je geld terug.

Het lichaamswerk wordt gegeven door Frederik.

ga naar alle activiteiten

Advertenties